22 lipca 2013

Borówkowa Panna Cotta z sosem malinowym.

Składniki:
  • szklanka śmietany kremówki 30%
  • szklanka mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki agaru
  • ok. 200g borówek (im więcej typ lepiej) ;)
Przygotowanie:
  1. Borówki z cukrem przełożyć do rondelka, mieszając gotować na średnim ogniu aż borówki się rozpadną. Następnie przetrzeć przez sitko.
  2. Do drugiego rondelka wlać śmietankę, mleko i cukier waniliowy. Dodać sos borówkowy. Mieszać i podgrzewać na małym ogniu. Doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia.
  3. Dodać agar i wymieszać.
  4. Garnek ponownie postawić na ogniu i podgrzewać przez 2 minuty.
  5. Mieszankę przelać do foremek. Odstawić do wystudzenia. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Uwagi:
- Agar przed dodaniem można wymieszać w odrobinie wody.

Sos malinowy: 
  • maliny
  • parę łyżek cukru
Ilość malin i cukru dobrałam na oko. Wystarczy trochę malin i cukier podgrzewać w garnku aż maliny się rozpadną. Później przetrzeć przez sitko. Sos malinowy gotowy:)

Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. Pyszny, letni deser ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. panna mi się marzy:)
    Dziękuję za udział w jagodowo nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko pięknie wygląda i smakuje ,tylko szkoda że nie ma podanych kalori

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, że jest to niestety dość kaloryczny deser:)

      Usuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate