21 lipca 2013

Burgery z ciecierzycy


Któż z nas nie lubi burgerów? Jeszcze lepiej gdy nie są to niezdrowe fast foody, a zdrowa przekąska. Jest wiele możliwości. Dzisiaj burgery z ciecierzycy. Jej właściwości zdrowotnych chyba nie trzeba zachwalać :)

Składniki:
  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • szczypior, natka pietruszki
  • sól, pieprz 
  • papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę moczyć przez całą noc (ok. 12 godzin).
  2. Następnego dnia gotować przez 40 minut, odcedzić i poczekać aż ostygnie.
  3. Zmiksować ją blenderem na gładką masę.
  4. Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na patelni. Dodać do ciecierzycy.
  5. Do masy dodać resztę składników (startą na tarce marchewkę, przyprawy, szczypior, koperek, mąkę, oliwę, sos sojowy).
  6. Wszystko dokładnie wymieszać. Formować burgery.
  7. Gotowe kotlety obtoczyć w mleku sojowym i bułce tartej. Można w samej bułce.
  8. Smażyć na patelni z obu stron.
Smacznego! :)



1 komentarze:

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate