27 lipca 2013

Kasza manna z sosem malinowym.

 

Kasza manna w trochę ciekawszej odsłonie niż zwykle. Idealna na pyszne śniadanie lub deser. Można ją urozmaicić smakowo dodając i miksując z nią owoce, np. maliny, banany, truskawki lub dodać do niej kakao i polewać przeróżnymi sosami. Możliwości jest sporo. Zwykła kasza manna a tyle radości. :)

Składniki:
  • 2 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego
  • ok.6-7 łyżek kaszy manny
  • 1-2 łyżki cukru (ile kto lubi)
Przygotowanie:
  1. Mleko wlać do garnka. Podgrzewać.
  2. Do gorącego mleka wsypać kaszę manną i dokładnie wymieszać. Uważać, aby nie tworzyły się grudki.
  3. Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.
  4. Można teraz posłodzić cukrem.
  5. Przełożyć masę do foremek lub miseczek.
  6. Czekać aż wystygnie. Następnie wyjąć z foremek i polać sosem malinowym. Udekorować owocami.
Uwagi:
-można ewentualnie po wystudzeniu włożyć masę w foremkach do lodówki.

Smacznego! :)





6 komentarze:

  1. Jejku, jak cudownie wygląda! A pomyśleć, że to dobrze znana każdemu manna... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie podana :)
    Dzięki za udział w akcji! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kasza manna jako deser została zapomniana, wyparta przez inne, wykwintniejsze. ale jak to się było dzieciakiem i jadło ją non stop, nikt już nie wspomina :]
    uwielbiam! moja Babcia mnie taką raczyła, też z takim sosem, ale nie były to takie ładne serduszka :]

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo podoba mi się ten sposób podania ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ja dawno nie jadłam kaszy manny... na podaną w tak ładnej formie chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, jakie to proste, a takie efektowne!
    Nawiasem mówiąc, strasznie podobają mi się te przesuwające się chmurki. Cudeńko.

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate