Kasza manna w trochę ciekawszej odsłonie niż zwykle. Idealna na pyszne śniadanie lub deser. Można ją urozmaicić smakowo dodając i miksując z nią owoce, np. maliny, banany, truskawki lub dodać do niej kakao i polewać przeróżnymi sosami. Możliwości jest sporo. Zwykła kasza manna a tyle radości. :)
Składniki:
- 2 szklanki mleka zwykłego lub roślinnego
- ok.6-7 łyżek kaszy manny
- 1-2 łyżki cukru (ile kto lubi)
- Mleko wlać do garnka. Podgrzewać.
- Do gorącego mleka wsypać kaszę manną i dokładnie wymieszać. Uważać, aby nie tworzyły się grudki.
- Doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu.
- Można teraz posłodzić cukrem.
- Przełożyć masę do foremek lub miseczek.
- Czekać aż wystygnie. Następnie wyjąć z foremek i polać sosem malinowym. Udekorować owocami.
-można ewentualnie po wystudzeniu włożyć masę w foremkach do lodówki.
Smacznego! :)
Jejku, jak cudownie wygląda! A pomyśleć, że to dobrze znana każdemu manna... :)
OdpowiedzUsuńCudownie podana :)
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji! :)
kasza manna jako deser została zapomniana, wyparta przez inne, wykwintniejsze. ale jak to się było dzieciakiem i jadło ją non stop, nikt już nie wspomina :]
OdpowiedzUsuńuwielbiam! moja Babcia mnie taką raczyła, też z takim sosem, ale nie były to takie ładne serduszka :]
bardzo podoba mi się ten sposób podania ;)
OdpowiedzUsuńjak ja dawno nie jadłam kaszy manny... na podaną w tak ładnej formie chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńOjej, jakie to proste, a takie efektowne!
OdpowiedzUsuńNawiasem mówiąc, strasznie podobają mi się te przesuwające się chmurki. Cudeńko.