10 lipca 2013

Kotleciki ryżowe


Składniki: (na ok. 6 sztuk)
  • torebka ryżu -100g
  • szczypiorek
  • łyżka mąki
  • ok. 3 łyżki bułki tartej
  • 1 mała cebula lub pół większej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • ser żółty - opcjonalnie
  • pieprz, sól
  • koperek - opcjonalnie
Przygotowanie:
  1. Ugotować ryż.
  2. Posiekać drobno cebulkę i szczypiorek.
  3. Cebulę i posiekany czosnek zeszklić lekko na patelni.
  4. Ugotowany i odcedzony ryż wsypać do miski. Dodać szczypiorek, cebulę z czosnkiem, jajko, mąkę, pieprz, sól, koperek i tyle bułki tartej, by otrzymać odpowiednią konsystencję. Wszystko razem wymieszać łyżką.
  5. Z masy delikatnie formować kotleciki. Do środka kotlecików można powkładać kawałek sera żółtego. Następnie obtoczyć je w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć kotleciki z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Uwagi:
- ser żółty można dodać do masy starty lub pokroić go w kostkę i wcisnąć do środka już uformowanych kotlecików
- proponuję podawać z sosem koperkowym

Smacznego! :)



2 komentarze:

  1. Proste w przygotowaniu i zaskakująco dobre! Z ryżu brązowego, bez jajka i sera, ale konieczne z koperkiem - były świetne. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jajko można całkowicie pominąć, czy czymś je zastąpić?

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate