Składniki: (na ok. 6 sztuk)
- torebka ryżu -100g
- szczypiorek
- łyżka mąki
- ok. 3 łyżki bułki tartej
- 1 mała cebula lub pół większej
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- ser żółty - opcjonalnie
- pieprz, sól
- koperek - opcjonalnie
- Ugotować ryż.
- Posiekać drobno cebulkę i szczypiorek.
- Cebulę i posiekany czosnek zeszklić lekko na patelni.
- Ugotowany i odcedzony ryż wsypać do miski. Dodać szczypiorek, cebulę z czosnkiem, jajko, mąkę, pieprz, sól, koperek i tyle bułki tartej, by otrzymać odpowiednią konsystencję. Wszystko razem wymieszać łyżką.
- Z masy delikatnie formować kotleciki. Do środka kotlecików można powkładać kawałek sera żółtego. Następnie obtoczyć je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć kotleciki z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Uwagi:
- ser żółty można dodać do masy starty lub pokroić go w kostkę i wcisnąć do środka już uformowanych kotlecików
- proponuję podawać z sosem koperkowym
Proste w przygotowaniu i zaskakująco dobre! Z ryżu brązowego, bez jajka i sera, ale konieczne z koperkiem - były świetne. :)
OdpowiedzUsuńa jajko można całkowicie pominąć, czy czymś je zastąpić?
OdpowiedzUsuń