6 lipca 2013

Makaron z cukinią.



Ot taki prosty makaron brązowy z cukinią. W sam raz na szybki obiad, gdy ma się niewiele czasu na przygotowanie. Wszystko trwa mniej więcej tyle co ugotowanie makaronu.

Składniki:
  • 1 porcja makaronu ( ja akurat wzięłam brązowy makaron farfalle)
  • 1/2 cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany kremówki 
  • sól, pieprz
Przygotowanie: 
  1. Makaron ugotować al dente. 
  2. Zetrzeć cukinię na tarce. Cebulę drobno posiekać.
  3. Na patelni roztopić masło. Dodać cebulę, wyciśnięty czosnek, a następnie cukinię. Podsmażyć przez kilka minut, aż cukinia zmięknie. 
  4. Dodać odcedzony makaron. Wszystko wymieszać razem. Przyprawić solą i pieprzem, opcjonalnie również oregano i bazylią.
  5. Żółtka wymieszać ze śmietanką.
  6. Patelnię zdjąć z ognia, dodać masę z żółtkiem i wymieszać. Całość można posypać parmezanem.
Smacznego!




1 komentarze:

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate