26 lipca 2013

Muffiny malinowe z kremem malinowym.



Było bananowo, teraz będzie malinowo:) Sezon na maliny trwa, a w takim wydaniu są przepyszne.  Nie można się powstrzymać przed podjadaniem.

Składniki:
(na 12 muffinek)
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka maślanki lub mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • maliny
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  2. Przygotować dwie miski.
  3. Do jednej miski wrzucić wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek, cukier waniliowy, gałkę) i wymieszać łyżką.
  4. Do drugiej miski dodać mokre składniki ( mleko, olej, jaja) i wymieszać.
  5. Przelać mokre składniki do suchych i szybko zmieszać wszystko łyżką tylko do połączenia się składników. Masa powinna mieć grudki, wtedy muffiny będą puszystsze. Im mniej mieszamy tym lepiej.
  6. Przelać do foremek na muffinki. Do środka powkładać po parę malin. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut. Sprawdzić patyczkiem czy już są gotowe.
Uwagi:
- nie używać miksera
- najlepiej piec tylko z grzaniem od dołu
- mąkę przed dodaniem przesiać przez sitko


Sos malinowy:
  • maliny
  • kilka łyżek cukru
- Maliny podgrzać w garnku, dodać kilka łyżek cukru (ile kto woli). Podgrzewać aż maliny zmiękną i się rozpadną. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sitko.

Krem malinowy:

-ok. 400ml śmietany kremówki ubić na sztywną pianę. Dodać do niej wystudzony sos malinowy(nie za dużo, bo masa będzie zbyt płynna) i wymieszać. Wstawić do lodówki by masa była bardziej sztywna. Następnie udekorować muffiny. Można ewentualnie dodać również serek mascarpone. 


Smacznego! :)






1 komentarze:

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate