19 lipca 2013

Wegańskie muffiny bananowo-czekoladowe z lukrem bananowym


Uwielbiam piec muffiny. Można je robić z różnymi dodatkami i zawsze wyjdą pyszne. To taki mały deser na każdą okazję. Przygotowanie jest bardzo proste. Miałam w domu parę bananów, które same się prosiły by coś z nich wyczarować. Było więc bardzo bananowo i bardzo słodko:)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3 dojrzałe banany
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  2. Przygotować dwie miski.
  3. Do jednej miski wrzucić wszystkie suche składniki ( mąkę, cukier, proszek, cukier waniliowy, kakao, gałkę, cynamon, imbir ) i wymieszać łyżką.
  4. Do drugiej miski dodać mokre składniki ( mleko sojowe, olej) i wymieszać.
  5. Przelać mokre składniki do suchych i szybko zmieszać wszystko łyżką tylko do połączenia się składników. Masa powinna mieć grudki, wtedy muffiny będą puszystsze. Im mniej mieszamy tym lepiej.
  6. Banany rozgnieść widelcem. Dodać do masy i zamieszać dosłownie dwa razy łyżką.
  7. Nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 wysokości i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut. Sprawdzić patyczkiem czy już są gotowe.
Uwagi:
- jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dodać troszkę więcej mleka sojowego
- nie używać miksera
- najlepiej piec tylko z grzaniem od dołu
- mąkę przed dodaniem przesiać przez sitko
- w wersji niewegańskiej mleko sojowe można zastąpić zwykłym lub maślanką.

Lukier bananowy: 
  • 125g margaryny wegańskiej
  • ok. 2 szklanki cukru pudru
  • 1 banan
-Połowę margaryny utrzeć na puch. Dodać 1 szklankę cukru pudru i miksować aż składniki idealnie się połączą.
-Banana rozgnieść i zmiksować w oddzielnym naczyniu. Następnie dodać do reszty składników.Wymieszać.
-Masę podgrzewać na małym ogniu aż składniki się połączą. Odstawić z ognia, poczekać aż ostygnie. Dodać resztę margaryny i 1 szklankę cukru pudru. Miksować aż składni się połączą.
-Jeśli masa będzie za płynna - dodać więcej cukru pudru i margaryny aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
-Jeśli będzie za gęsta - dodać łyżkę mleka sojowego.
-Masę można ewentualnie wstawić do lodówki by odpowiednio zgęstniała.


Smacznego! :)









13 komentarze:

  1. Wypróbuję Twój przepis! Ostatnio kombinuję z wegańskimi muffinkami, ale za każdym razem wychodzi mi zakalec;-/ Mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wychodzi zakalec, to spróbuj piec tylko z ogrzewaniem dolnym i w mniejszej temperaturze, za to dłużej.

      Usuń
  2. ślicznie udekorowane. Mi takie ładne niestety nie wychodzą :(
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ważniejsze, żeby dobrze smakowały, a nie wyglądały;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Jest:) Dla tych co uwielbiają banany szczególnie.

      Usuń
  4. O matkoo! Jakie to piękne! Aż mi ślinka cieknie! =D Ewa, zrób mi takie, proszę!=D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mleko może też być normalne?

    OdpowiedzUsuń
  6. Szukam pomysłu na wegański krem, który się nie rozleci i będzie można z niego zrobić ozdobę, coś w rodzaju takiej z Twojej muffinki. Czy sądzisz, że ten bananowy krem się nada? Czy lepiej budyniowy?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli krem schłodzisz wcześniej w lodówce to będzie ok. Jednakże, jak to lukry mają w zwyczaju, jest on bardzo słodki. :) Budyniowy jest znacznie mniej słodki.

      Usuń
  7. Właśnie zjadłam kilka. Mistrzowskie :-)
    Dziękuję za ten przepis :-*
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  8. Da się jakoś zastąpić margarynę wegańską?

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate