13 lipca 2013

Wegańskie pancakes z bananami i polewą czekoladową


Składniki:
(na ok. 4 duże placki)
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • ok. 3-4 łyżki oleju lub roztopionej margaryny wegańskiej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany
Przygotowanie:
  1. Banany rozgnieść widelcem.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać razem. Masa powinna być dość gęsta.
  3. Odstawić ciasto na kilkanaście minut by odpoczęło.
  4. Smażyć na suchej patelni z obu stron.

Polewa czekoladowa:
  • 100g margaryny wegańskiej
  • 3 łyżki kakao
  • 3-4 łyżki cukru pudru
- margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder i dokładnie mieszać trzymając na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie dodać kakao i wymieszać.

Smacznego! :)


 





3 komentarze:

  1. właśnie robię, pycha! :D Nie miałam proszku do pieczenia, dałam więc płaską łyżeczkę sody na zwiększony o pół porcji przepis :)

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate