13 sierpnia 2013

Kotleciki z brązowego ryżu i płatków owsianych.



Te wegańskie kotleciki to taki miszmasz, powstały z tego co akurat miałam w lodówce. Polecam również kotleciki ryżowe.

Składniki:
  • torebka brązowego ryżu -100g
  • szczypiorek, koperek
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • pół większej marchewki
  • ok. 3 łyżki płatków owsianych
  • kilka łyżek bułki tartej
  • przyprawy: pieprz, sól, bazylia, zioła prowansalskie, papryka
Przygotowanie:
  1. Ugotować ryż.
  2. Płatki owsiane zalać gorącą wodą tak, by całkowicie je przykryła. Gotować kilka minut, aż pochłoną całą wodę. 
  3. Posiekać drobno cebulkę i szczypiorek.
  4. Cebulę i wyciśnięty czosnek zeszklić lekko na patelni.
  5. Marchewkę zetrzeć na tarce.
  6. Ugotowany i odcedzony ryż wsypać do miski. Dodać wystudzone płatki, szczypiorek, koperek, cebulę z czosnkiem, mąki, przyprawy i tyle bułki tartej by uzyskać odpowiednią konsystencję. Wszystko razem wymieszać łyżką.
  7. Z masy delikatnie formować kotleciki. Obtoczyć je najpierw w mleku, później w bułce tartej (lub tylko w samej bułce).
  8. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć kotleciki z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Mniam, mniam :) Muszę kiedyś wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha!
    do tego miska surówki i mamy idealny obiad :)

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate