19 sierpnia 2013

Naleśniki z jagodowym nadzieniem.


Pierwszy raz robiłam naleśniki na patelni specjalnie do tego przeznaczonej, niestety nie mojej:) Smażenie na niej to sama przyjemność. Naleśniki wyszły cienkie, delikatne i mięciutkie.

Ciasto naleśnikowe:
Składniki:
(na ok. 10 cienkich naleśników)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wymieszać razem. Ciasto powinno odpocząć przez kilkanaście minut.
  2. Usmażyć na patelni z obu stron.
Jagodowe nadzienie:
  •  80g jagód
  • 150g serka homogenizowanego, może być waniliowy
  • 100g sera bialego
  • 50ml śmietanki kremówki
  • 125g serka mascarpone
  • 1-2 łyżki cukru
Wszystkie składniki wymieszać razem mikserem. Nałożyć na naleśniki. Ja polałam je jeszcze sosem malinowym. Naleśniki przekroiłam na pół, łatwiej je wtedy podjadać;)

Smacznego! :)




1 komentarze:

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate