28 sierpnia 2013

Płatki owsiane z bananami i jogurtem.



Bananowo i zdrowo. Pyszne śniadanie.

Składniki:
  • kilka łyżek płatków owsianych
  • jogurt naturalny lub śmietanka kremówka, jeśli ma być to deser
  • 1-2 banany
  • łyżeczka miodu
  • cynamon
Przygotowanie:
  1. Ok. 4 łyżki płatków owsianych zalać wrzącą wodą i zostawić na kilka minut, by płatki zmiękły. Później odcedzić z nadmiaru wody.
  2. Pokroić banany.
  3. Umieścić składniki warstwowo w szklance. Wierzch polać miodem i posypać cynamonem.
Polecam dodać również otręby granulowane smakowe.  
Smacznego! :)

Właściwości płatków owsianych:

- dostarczają naszemu organizmowi wartościowego białka
- zawierają dużo błonnika
- obniżają poziom złego cholesterolu
dostarczają porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy
- dzięki zawartości witaminy B1 przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu
- źródło żelaza, magnezu
- oczyszczają organizm z toksyn
- wyrównują poziom glukozy we krwi
- dobre źródło węglowodanów, dlatego są polecane dla sportowców



2 komentarze:

  1. pychota !! lubię takie desery, ale również i sprawdza się jako pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha ! uwielbiam kombinować ze śniadaniami, a podstawowym składnikiem jest dla mnie oczywiście jogurt naturalny :) jutro zrobię sobie takie cudeńko, ale dodam jeszcze suszone śliwki na lepsze trawienie ;)

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate