17 sierpnia 2013

Płatki owsiane z truskawkami i jogurtem.


Pyszne i zdrowe śniadanie. Kto by się oparł? Wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, ale czy znajdujemy rano czas na jego przygotowanie? Tymczasem, nie musi to być bardzo czasochłonne. Łatwe, szybkie i zdrowe. Śniadanie idealne! :)
Pozytywne rozpoczęcie dnia zapewnione!

Składniki:
  • kilka łyżek płatków owsianych
  • jogurt naturalny lub śmietanka kremówka, jeśli ma być to deser
  • garść truskawek
Przygotowanie:
  1. Ok. 3 łyżki płatków owsianych zalać wrzącą wodą i zostawić na kilka minut, by płatki zmiękły.
  2. Pokroić truskawki na mniejsze kawałki.
  3. Umieścić składniki warstwowo w szklance. Ja zrobiłam w takiej kolejności: truskawki, płatki, jogurt i znowu truskawki, płatki, jogurt.
Polecam dodać również otręby granulowane smakowe.

Smacznego! :)

Właściwości płatków owsianych:

- dostarczają naszemu organizmowi wartościowego białka
- zawierają dużo błonnika
- obniżają poziom złego cholesterolu
dostarczają porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy
- dzięki zawartości witaminy B1 przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu
- źródło żelaza, magnezu
- oczyszczają organizm z toksyn
- wyrównują poziom glukozy we krwi
- dobre źródło węglowodanów, dlatego są polecane dla sportowców





3 komentarze:

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate