5 sierpnia 2013

Placki z cukinii.


Z cukinii można wyczarować dużo pysznych potraw, a zarazem bardzo prostych. Placuszki są szybkie w przygotowaniu i idealne na lekki posiłek. Ja zrobiłam prostą wersję, ale można je urozmaicać według uznania.


Wartości odżywcze cukinii:
- jest bogata w witaminy B1, B2, C i PP
- jest cennym źródłem karotenu
- zawiera wapń, potas, żelazo
- jest idealna dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy
- wspomaga przemianę materii
- jest lekkostrawna
- nie odkładają się w niej metale ciężkie
- posada właściwości odkwaszające

Składniki: (ok.6 placków)
  • pół cukinii
  • ząbek czosnku
  • 1 jajko (w wersji wegańskiej dodać łyżkę mąki kukurydzianej)
  • ok. 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • bazylia, koperek, oregano (według uznania)
Placki można urozmaicić innymi składnikami, np. cebulą, orzechami , serem żółtym.

Przygotowanie:
  1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku.
  2. Do miski wrzucić jajko, czosnek, cukinię, przyprawy, zioła i stopniowo dodawać mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wymieszać dokładnie.
  3. Nakładać na patelnię porcje ciasta i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Smacznego:)

2 komentarze:

  1. Wspaniałe placuszki,bardzo lubię ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często je robię, pycha! Polecam dodać też startą marchew i pieczarki w ramach urozmaicenia :) Ja właśnie usmażyłam cały talerz :)

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate