11 września 2013

Karmelizowane banany w naleśnikach.



Karmelizowane banany:
Składniki:
(na 2 porcje)
  • 2 banany
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie:
  1. Obrane banany przekroić wzdłuż.
  2. Na patelnię wrzucić masło, następnie cukier i mieszać aż się skarmelizuje.
  3. Banany położyć na patelni, posypać szczyptą cynamonu i smażyć z obu stron do zrumienienia przez ok. 2 minuty. Nie za długo, by banany niestały się zbyt miękkie. 
  4. Zawinąć w naleśniki.
Ciasto naleśnikowe:
(na ok. 5 sztuk)
  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
Wszystkie składniki wymieszać razem. Ciasto powinno odpocząć przez kilkanaście minut. Usmażyć na patelni z obu stron.

Smacznego!:)


1 komentarze:

  1. Pychota! :)
    I do tego prosty przepis - dla mnie bomba :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate