18 września 2013

Kotlety z fasoli czerwonej - wegańskie.


Pomysłów na wegetariańskie lub wegańskie kotleciki może być mnóstwo. Warto je wypróbować i otwierać się na nowe smaki. Tym razem proste i szybkie kotleciki z fasoli czerwonej, która jest symbolem kuchni meksykańskiej. Polecam, szczególnie ze względu na właściwości odżywcze fasoli.

Wartości odżywcze fasoli:

- jest doskonałym źródłem białka roślinnego
- zawiera witaminy z grupy B
jest bogata w potas, wapń i fosfor
- zawiera cynk, żelazo, kwas foliowy, a także dużo błonnika
- pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu
- obniża ryzyko wystąpienia problemów z sercem

Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała papryka lub pół większej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • ok. 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • szczypta kurkumy, chilli
Przygotowanie:
  1. Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i wyciśnięty czosnek zeszklić lekko na patelni.
  2. Odcedzoną fasolę wrzucić do miski. Dodać pokrojoną paprykę. Zmiksować składniki blenderem.
  3. Do powstałej masy wrzucić cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, sezam, sos sojowy, łyżkę mąki kukurydzianej, przyprawy i tyle bułki tartej, by uzyskać odpowiednią konsystencję masy.
  4. Wszystko wymieszać łyżką. Uformować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć kotleciki z obu stron.
Smacznego! :)




1 komentarze:

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate