29 września 2013

Kotleciki z kaszy gryczanej.


Proste i pyszne kotlety z kaszy gryczanej. O wiele zdrowiej jest spożywać kaszę gryczaną zamiast np. ziemniaków czy makaronów.
 

Właściwości kaszy gryczanej:
- dobre źródło błonnika
- zawiera witaminy: B1 i PP
- zawiera lizynę (odpowiedzialną za wchłanianie wapnia)
- źródło przeciwutleniaczy
- zawiera magnez, żelazo, potas
- zawiera białko wysokiej wartości odżywczej
- ma właściwości przeciwzakrzepowe
- reguluje stężenie glukozy i insuliny we krwi
- ma niski indeks glikemiczny
- produkt bezglutenowy
- wzmacnia naczynia krwionośne
- działa rozgrzewająco
- regeneruje układ nerwowy
- nie zakwasza organizmu

Kto nie powinien jeść kaszy gryczanej?
- osoby z niewydolnością nerek 
- chorujący na wrzody żołądka i dwunastnicy
- dzieci poniżej 10 miesiąca życia

Składniki:
(na ok. 7 sztuk)
  • torebka kaszy gryczanej-100g
  • szczypiorek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko lub zamiast tego- 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka mąki
  • ok.3 łyżki bułki tartej
  • pieprz, sól
  • koperek
Przygotowanie:
  1. Ugotować kaszę gryczaną.
  2. Posiekać drobno cebulkę i szczypiorek.
  3. Cebulę i wyciśnięty czosnek zeszklić lekko na patelni.
  4. Ugotowaną i odcedzoną kaszę wsypać do miski. Dodać szczypiorek, cebulę z czosnkiem, jajko lub mąkę kukurydzianą, mąkę, pieprz, sól, koperek i tyle bułki tartej, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Wszystko razem wymieszać łyżką.
  5. Z masy delikatnie formować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć kotleciki z obu stron.
Smacznego! :)



7 komentarze:

  1. Muszą być pyszne. Często jadam kaszę gryczaną, następnym razem zjem w formie kotlecików :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny pomysł na kotleciki, ja robiłam niedawno placki z kaszy gryczanej, z dodatkiem ziemniaka, pora, czosnku...(,kuchnia lidla,), równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł, wyglądają prześlicznie. I już wiem co będzie dziś u nas na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś wypróbowałam. Są pyszne :) Nie wiem tylko z czym je robić, bo same na obiad to trochę za mało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że Ci smakowały:) Ja przeważnie podaje je z ziemniaczkami plus jakaś suróweczka, a do tego sos pieczarkowy lub czosnkowy. Czasami zjadam je także w formie burgera. :)

      Usuń
    2. yyy... kasza w daniach występuje zamiast ziemniaków, więc po co jeszcze tuczyć się ziemniakami?

      Usuń
  5. mi niestety nie chciały się lepić, dałam do nich 'moje' przyprawy.

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate