15 września 2013

Kotlety z buraków i ryżu.



Pyszne i zdrowe kotleciki z buraczków i ryżu. Niecodzienne, ale bardzo smaczne połączenie. Świetnie nadają się również do wykorzystania jako burger w bułce.

Składniki:
(na ok. 8 sztuk)
  • torebka ryżu -100g
  • 250g buraczków mrożonych lub ugotowane i starte buraki
  • szczypiorek
  • łyżka mąki
  • ok. 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej lub 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • sól, pieprz, natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Ugotować ryż.
  2. Buraczki rozmrozić i podsmażyć na patelni.
  3. Posiekać drobno cebulkę i szczypiorek.
  4. Cebulę i wyciśnięty czosnek zeszklić lekko na patelni.
  5. Ugotowany i odcedzony ryż wsypać do miski. Dodać buraczki, szczypiorek, cebulę z czosnkiem, mąki, cukier, sok z cytryny, pieprz, sól, natkę i  tyle bułki tartej, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Wszystko razem wymieszać łyżką.
  6. Z masy uformować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć kotleciki z obu stron.
Smacznego! :)




3 komentarze:

  1. Mają śliczny kolor i już samym nim mnie przekonują. Poza tym uwielbiam zarówno buraki, jak i warzywne placki. Podsumowanie? Obiad dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny kolor i ciekawy smak. Zdecydowanie do powtórzenia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny patent na buraczki które zostaly po wczorajszym obiedzie! Polecam, właśnie je pałaszuję i wiecie co? są pysznneee :)

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate