Pyszne i zdrowe kotleciki z buraczków i ryżu. Niecodzienne, ale bardzo smaczne połączenie. Świetnie nadają się również do wykorzystania jako burger w bułce.
Składniki:
(na ok. 8 sztuk)
- torebka ryżu -100g
- 250g buraczków mrożonych lub ugotowane i starte buraki
- szczypiorek
- łyżka mąki
- ok. 2 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- sól, pieprz, natka pietruszki
- Ugotować ryż.
- Buraczki rozmrozić i podsmażyć na patelni.
- Posiekać drobno cebulkę i szczypiorek.
- Cebulę i wyciśnięty czosnek zeszklić lekko na patelni.
- Ugotowany i odcedzony ryż wsypać do miski. Dodać buraczki, szczypiorek, cebulę z czosnkiem, mąki, cukier, sok z cytryny, pieprz, sól, natkę i tyle bułki tartej, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Wszystko razem wymieszać łyżką.
- Z masy uformować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć kotleciki z obu stron.
Mają śliczny kolor i już samym nim mnie przekonują. Poza tym uwielbiam zarówno buraki, jak i warzywne placki. Podsumowanie? Obiad dla mnie!
OdpowiedzUsuńFajny kolor i ciekawy smak. Zdecydowanie do powtórzenia! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny patent na buraczki które zostaly po wczorajszym obiedzie! Polecam, właśnie je pałaszuję i wiecie co? są pysznneee :)
OdpowiedzUsuń