5 września 2013

Maliny z płatkami owsianymi.



Malinowe śniadanie, by dobrze zacząć dzień.

Składniki:
  • kilka łyżek płatków owsianych
  • jogurt naturalny lub śmietanka kremówka, jeśli ma być to deser
  • garść malin
  • sos malinowy
Przygotowanie:
  1. Ok. 3 łyżki płatków owsianych zalać wrzącą wodą i zostawić na kilka minut, by płatki zmiękły.  Później odcedzić z nadmiaru wody.
  2. Umieścić składniki warstwowo w szklance. Polać sosem malinowym.
Polecam dodać również otręby granulowane smakowe.

Sos malinowy:
  • maliny
  • kilka łyżek cukru
- Maliny podgrzać w garnku z 1 łyżką wody, by się nie przypaliły. Dodać kilka łyżek cukru (ile kto woli). Podgrzewać i mieszać aż maliny zmiękną i się rozpadną. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sitko.

Smacznego! :)


Właściwości płatków owsianych:

- dostarczają naszemu organizmowi wartościowego białka
- zawierają dużo błonnika
- obniżają poziom złego cholesterolu
dostarczają porcję witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację oraz szybsze przyswajanie wiedzy
- dzięki zawartości witaminy B1 przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu oraz rozdrażnieniu
- źródło żelaza, magnezu
- oczyszczają organizm z toksyn
- wyrównują poziom glukozy we krwi
- dobre źródło węglowodanów, dlatego są polecane dla sportowców

2 komentarze:

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate