25 września 2013

Rosół wegański/wegetariański.



Rosół wegetariański, a raczej należałoby napisać, że po prostu bulion warzywny. Bardzo smaczny. Na zimniejsze dni idealny.

Składniki:
  • 4 marchewki
  • dwie średnie pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta kurkumy
  • łyżeczka imbiru
  • szczypta rozmarynu
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej
  • natka pietruszki

Przygotowanie:
  1. Marchewki, seler i pietruszki obrać i pokroić. Wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Ten zabieg znaczenie polepszy smak rosołu.
  2. Do garnka wlać ok. 2 litry zimnej wody. Dodać warzywa z patelni i pokrojonego pora. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. 
  3. Po zagotowaniu, zmniejszyć ogień. Dodać do garnka podsmażoną i pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, kurkumę, imbir, rozmaryn, łyżkę soli, pieprz. Gotować dalej na małym ogniu, by woda tylko leciutko bulgotała.
  4. Gotować pod przykryciem przez przynajmniej 2,5 godziny. Im dłużej tym lepiej.
  5. Pod koniec gotowania dodać 1 łyżkę sosu sojowego, łyżkę oliwy lub oleju. Po spróbowaniu doprawić jeszcze do smaku według gustu. Posypać natką pietruszki.
  6. Podawać z ugotowanym makaronem.
Smacznego!:)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate