25 października 2013

Kapusta z pieczarkami z dodatkiem czerwonego wina.


Bardzo pyszna kapusta z pieczarkami. Dodatek czerwonego wina nadaje całości jeszcze lepszego smaku. Polecam dodać również suszoną żurawinę. Jej kwaskowaty posmak dobrze skomponuje się z resztą.


Składniki:
  • 1kg kiszonej kapusty z marchewką
  • 1 cebula
  • ok. 500g pieczarek lub grzybów
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 ziarenka owoców jałowca
  • ok. 6 łyżek czerwonego wina
  • sól, pieprz
  • kminek, papryka słodka, gorczyca biała, kolendra
  • przyprawa do bigosu - opcjonalnie
  • suszona żurawina i suszone śliwki
Przygotowanie:
  1. Kapustę przepłukać w zimnej wodzie, odcisnąć i posiekać. 
  2. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni. Umyte pieczarki pokroić na małe kawałki i dodać do cebuli. Całość smażyć przez ok. 15min, aż pieczarki trochę zmiękną.
  3. Do garnka włożyć kapustę. Zalać taką ilością wody, by prawie ją przykryła. Gotować na średnim ogniu.
  4. Do kapusty dodać cebulę i pieczarki, liście laurowe, ziele angielskie, owoce jałowca i kminek.
  5. Gotować przez ok. 2 godziny, aż większość wody wyparuje. W trakcie gotowania dodać przyprawy: sól, pieprz, paprykę, gorczycę białą, kolendrę i ewentualnie trochę przyprawy do bigosu. Polecam również wrzucić suszoną żurawinę i suszone śliwki.
  6. Pod koniec gotowania dodać także czerwone wino.
Smacznego!:)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate