30 października 2013

Tarta z gruszkami.


Przepyszna, delikatna tarta gruszkowa. Zachwyci wasze podniebienia. Ja uwielbiam gruszki i często u mnie goszczą.


Właściwości gruszek:
- mają właściwości przeciwgorączkowe
- pobudzają trawienie
- zawierają jod, który pomaga w schorzeniach tarczycy
- dzięki zawartości boru, pobudzają pracę mózgu i poprawiają koncentrację
- pomagają przy zapaleniu dróg moczowych i kamicy nerkowej

Składniki:
Ciasto:
  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • ok. 1 kg gruszek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego
  • cynamon, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
  1. Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto.
  2. Owinąć je folią i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Następnie ciasto podzielić na dwie części, większą i mniejszą. Większą część rozwałkować na oprószonym mąką blacie i przenieść na formę do tarty. Włożyć do lodówki na ok. 10-15 minut.
  4. Gruszki obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić do rondelka, dodać 3 łyżki cukru trzcinowego, cynamon i gałkę. Smażyć tak przez kilkanaście minut, aż gruszki zmiękną i sos nieco zgęstnieje.
  5. Na ciasto wyłożyć gruszki. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyciąć paseczki, z których ułożyć kratkę na wierzchu tarty.
  6. Piec w temperaturze 180 st. C z włączonym grzaniem dolnym przez 50-60 minut. (w zależności od ustawień piekarnika). 
Smacznego!:)


1 komentarze:

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate