10 listopada 2013

Mini tarty jabłkowe.


Przepyszne pieczone jabłka otulone kruchym ciastem. Brzmi kusząco, a smakuje jeszcze lepiej. Warto je zrobić i podać gościom. Będą zachwyceni.
 

Składniki:
(na ok. 6 sztuk)
Ciasto:
  • 160g mąki
  • 100g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 2 duże jabłka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub brązowego
  • cynamon, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
  1. Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto.
  2. Owinąć je folią i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  3. Następnie większą część ciasta rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wyciąć szklanką kółka nieco większe niż średnica posiadanych foremek na tarty i przenieść ciasto na foremki. Włożyć je do lodówki na ok. 10-15 minut.
  4. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałeczki. Wrzucić do rondelka, dodać 3 łyżki cukru trzcinowego, cynamon i gałkę. Smażyć tak przez kilkanaście minut, aż jabłka się trochę zarumienią i sos nieco zgęstnieje.
  5. Na tarty wyłożyć jabłka. Pozostałą część ciasta rozwałkować i wyciąć paseczki, z których ułożyć kratkę na wierzchu tart. 
  6. Piec w temperaturze 180 st. C z włączonym grzaniem dolnym przez 30-35 minut. (w zależności od ustawień piekarnika). 
Smacznego!:)

4 komentarze:

  1. ile należy dodac cynamonu i gałki muszkatołowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję tak na oko.;) Powiedzmy około 1 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki gałki.

      Usuń
  2. co zamiast masla dla wegan? da rade?

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate