29 listopada 2013

Muffiny piernikowe z dżemem.


Święta coraz bliżej. Na ulicach pojawiają się pierwsze dekoracje. Niedługo zobaczymy w telewizji słynną reklamę coca-coli, a w radiu usłyszymy kultowe ''Last Christmas". Przybliżyć nam święta mogą muffinki piernikowe. Z dodatkiem dżemu i kremem czekoladowym są przepyszne. Trudno się im oprzeć. Uwielbiam aromat przyprawy korzennej roznoszący się po całym domu. I zima już nie taka straszna:)


Składniki:
(na 12 sztuk)
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
  • dowolny dżem
Przygotowanie:
  1. Do jednej miski wrzucić wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek, cukier waniliowy, przyprawę korzenną,kakao) i wymieszać łyżką.
  2. Do drugiej miski dodać mokre składniki ( maślankę, olej, jaja, syrop z agawy) i wymieszać.
  3. Przelać mokre składniki do suchych i szybko wymieszać wszystko łyżką (nie mikserem!) tylko do połączenia się składników. Masa powinna mieć grudki, wtedy muffiny będą puszystsze. Im mniej mieszamy tym lepiej.
  4. Nałożyć do foremek najpierw po łyżce masy. Na to położyć łyżeczkę dżemu. Następnie dodać resztę ciasta nie przekraczając 3/4 wysokości foremki. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec ok. 25 minut z włączonym tylko grzaniem dolnym. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy już są zrobione.
Muffiny udekorowałam dodatkowo kremem czekoladowym. Ubiłam śmietankę kremówkę z łyżką kakao. Wyszło pysznie.

Smacznego!:)
 


2 komentarze:

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate