22 listopada 2013

Pancakes z ciepłymi gruszkami i syropem z agawy.


Przepyszne pancakes. Ciepłe gruszki wprost rozpływają się w ustach. Całość polana syropem z agawy stanowi idealne połączenie. Polecam na zimne wieczory. Te placuszki was rozgrzeją, a dodatkowo poprawią nastrój.

Właściwości gruszek:
- mają właściwości przeciwgorączkowe
- pobudzają trawienie
- zawierają jod, który pomaga w schorzeniach tarczycy
- dzięki zawartości boru, pobudzają pracę mózgu i poprawiają koncentrację
- pomagają przy zapaleniu dróg moczowych i kamicy nerkowej

Składniki:
(na ok.7 placuszków)
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • prawie 2 szklanki mleka lub maślanki
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego masła lub oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej
Gruszki:
  • dwie gruszki
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • syrop z agawy
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać. Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut.
  2. Nakładać porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i usmażyć.
  3. Gruszki obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić do rondelka i dodać 4 łyżki cukru brązowego. Postawić na średnim ogniu i gotować dopóki gruszki nie zmiękną, od czasu do czasu mieszając.
  4. Na gotowe placuszki nakładać gruszki. Wszystko polać syropem z agawy.
Moim zdaniem lepsze pancakes wychodzą z maślanki niż z mleka.

Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. wierzę, że te gruszki podbiłyby moje serce!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, jakie pyszności :) Te ciepłe gruszki w syropie bez wątpienia otuliłyby podniebienie w zimowy poranek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jednocześnie poprawiłyby nastrój w zimowy dzień.:)

      Usuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate