6 listopada 2013

Purée z brokułów.


Proste, zdrowe i smaczne. Idealne zamiast ziemniaków do obiadu.

Właściwości brokułów:
- zawierają wiele minerałów: wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor
- są bogate w witaminy: A, E, K1, C, B1
- wykazują działanie przeciwnowotworowe (wśród innych warzyw są na pierwszym miejscu pod      względem mocy w przeciwdziałaniu rakowi)
- są dobrym źródłem błonnika
- zawierają dużą ilość chromu, który pomaga w leczeniu cukrzycy
- pomagają w przypadku anemii i wysokiego poziomu cholesterolu
- są zalecane osobą mającym problemy z sercem i niedoborem wapnia

Składniki:
  • brokuły (ilość zależy od tego ile akurat potrzebujemy przygotować)
  • ok. 3 łyżki masła
  • sól, pieprz, czosnek
Przygotowanie:
  1. Wrzucić brokuły do wrzącej wody z odrobiną soli. Gotować przez kilka minut, aż będą miękkie (przy zbyt długim gotowaniu utracą swoje właściwości zdrowotne). Następnie odcedzić, wrzucić do miski i zmiksować blenderem na purée.
  2. Masło roztopić w rondelku i dodać do brokułów. Przyprawić i wymieszać.
Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Ja używam go jako farszu np. do naleśników. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jem i je moja 1, 5 roczna córcia -jest pycha .magia ��

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate