15 listopada 2013

Wegańskie pancakes z bananami, orzechami i syropem z agawy.


Jak przychodzi ochota na coś słodkiego, rozwiązaniem mogą być te placuszki. Banany, orzechy i syrop z agawy, czyż to nie brzmi smakowicie.
 

Składniki:
(na ok. 7 małych placuszków)
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju lub masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta imbiru i gałki muszkatołowej
Nadzienie:
  • orzechy włoskie
  • banany
  • syrop z agawy
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać. Wymieszać razem wszystkie składniki. Masa powinna być dość gęsta.
  2. Odstawić ciasto na ok. 15 minut.
  3. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię i smażyć placki z obu stron.
  4. Przełożyć placuszki pokrojonymi bananami, posypać orzechami włoskimi i polać syropem z agawy.
Smacznego!:)



2 komentarze:

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate