3 grudnia 2013

Pierniczki.


Piernikowe szaleństwo czas zacząć! Najwyższa pora, by na święta pierniczki były już idealne. Można je długo przechowywać, najlepiej w szczelnym pojemniku. Ładnie udekorowane stanowią dodatkowo fantastyczną ozdobę. Sposobów na piernikowe ciastka jest mnóstwo i myślę, że każdy równie dobry. Także nie ma co czekać i trzeba brać się za pieczenie. Trud się opłaci, bo nie ma jak siąść kiedyś przy kawie i podjadać ciasteczka. 
Uwielbiam pierniki, szczególnie przed świętami. Spojrzałam na mieszkanie i pomyślałam: pies śpi, koty śpią, więc co tu robić... Najlepiej pierniczki!:)


Składniki:
(na ponad 40 sztuk)
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ok. 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki miodu lub więcej
  • ok. 3 łyżki przyprawy korzennej
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto.
  2. Rozwałkować ciasto i powycinać różne wzory pierniczków.
  3. Piec przez ok. 15 minut w 180ºC. ( można piec nawet ciut krócej).
Pierniczki warto udekorować lukrem. Wystarczy białko wymieszać razem z cukrem pudrem. Cukier dodawać stopniowo, aż konsystencja lukru będzie bardzo gęsta. Ciastka można również zatopić w roztopionej czekoladzie.

Smacznego!:)



2 komentarze:

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate