11 grudnia 2013

Wegańskie pierniczki.



Tym razem wegańska wersja pierniczków. Równie smaczne, choć inne w smaku niż poprzednie. Właściwie bardziej należałoby je nazwać ciastkami korzennymi niż pierniczkami, ale po co czepiać się nazwy.:) 


Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru lub cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego lub 100g margaryny wegańskiej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki syropu z agawy lub słodu
  • ok. 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 3 łyżki wody
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wsypać do miski i zagnieść na gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypywać mąką.
  2. Rozwałkować ciasto i powycinać różne wzory pierniczków. Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia.
  3. Piec przez ok. 10 minut w 180ºC. Uważnie pilnować, bo pierniczki łatwo przypalić.
  4. Pierniki przechowywać w szczelnym pojemniku. Powinny zmięknąć po ok. 2-3 tygodniach.
Ciasteczka można dowolnie udekorować.
Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Wypróbowałam już wiele przepisów na wegańskie pierniczki i albo były one bardzo niedobre w smaku, albo ciasto tak się kruszyło, że nie dało się nic zrobić. Z tego przepisu wychodzą mega pyszne ciasteczka, ale też mam problem z kruszeniem się ciasta, zwłaszcza przy zagniataniu resztek po pierwszych wycinankach. Używając oleju ten problem był już na samym początku. Zamieniłam go więc na margarynę, którą przed dodaniem do mąki podgrzewam razem z cukrem i słodem. Wtedy o wiele łatwiej zagniata się ciasto i można bez problemu wałkować. Problem jest dopiero przy drugim wałkowaniu tego samego ciasta. Nie wiem co robić, jakieś rady? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę używać margaryny wegańskiej lub oleju kokosowego :) Co do kruszenia się ciasta. Mogłoby pomóc wstawienie zagniecionego ciasta na krótki czas do lodówki i wyjmowanie go partiami do wałkowania. Rodzaj użytej mąki też ma znaczenie. Zbyt dużo mąki sprawia, że pierniki stają się bardziej kruche i się sypią. Może jak zagniatasz i wałkujesz kolejny raz ciasto to podsypujesz go zbyt dużą ilością mąki? Możesz też dodać wtedy kilka łyżek zimnej wody, w zależności od ilości pozostałego ciasta. :)

      Usuń
  2. Właśnie używam wegańskiej margaryny, wtedy ciasto się aż tak nie kruszy. Pierwsza partia wałkuje się idealnie, póki jest ciepła ;) Dopiero po zebraniu resztek jest problem, a wcale nie używam dużo mąki. Spróbuję następnym razem z wodą, dzięki ;)

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate