8 lutego 2014

Kotleciki z fasoli czerwonej.



Wartości odżywcze fasoli:
- jest doskonałym źródłem białka roślinnego
- zawiera witaminy z grupy B
jest bogata w potas, wapń i fosfor
- zawiera cynk, żelazo, kwas foliowy, a także dużo błonnika
- pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu
- obniża ryzyko wystąpienia problemów z sercem

Składniki:
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • ok. 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, papryka
Przygotowanie:
  1. Odcedzoną fasolę wrzucić do miski. Zmiksować blenderem.
  2. Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek zeszklić lekko na patelni.
  3. Do fasoli dodać cebulę z czosnkiem, sezam, łyżkę mąki, jajko, przyprawy i tyle bułki tartej, by uzyskać odpowiednią konsystencję masy.
  4. Wszystko wymieszać łyżką. Uformować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć kotleciki z obu stron.
Smacznego! :)


0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate