17 lutego 2014

Krem z pomidorów z ciecierzycą i curry


 Sycąca i rozgrzewająca zupa z pomidorów i ciecierzycy. W sam raz na chłodne wieczory. Idealna z dodatkiem ulubionych ziół. Przyjemnie pachnąca curry. 


Składniki:
  • włoszczyzna (3 marchewki, pietruszka, kawałek selera i pora)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • puszka ciecierzycy
  • oliwa
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • curry
  • bazylia, rozmaryn
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Do garnka wlać ok. 1 litra zimnej wody. Dodać pokrojoną włoszczyznę. Doprowadzić do wrzenia.
  2. Po zagotowaniu wody, zmniejszyć ogień, dodać ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz.
  3. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni. Dodać do zupy. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.
  4. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekany czosnek i pomidory z puszki. Gotować ok. 10 minut. Przyprawić bazylią i rozmarynem. Całość dodać do bulionu.
  5. Ciecierzycę odsączyć i wrzucić do zupy.
  6. Całość gotować jeszcze przez ok. 10 minut. Następnie zmiksować blenderem.
  7. Do zupy można dodać jeszcze łyżkę koncentratu pomidorowego.
  8. Przyprawić łyżeczką curry. Wymieszać.
  9. Można podawać z makaronem.
Smacznego! :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate