16 marca 2014

Chrupiące krążki cukiniowe.



Szybkie i proste w przygotowaniu krążki z cukinii. Idealne na przekąskę między posiłkami jak i na dodatek do śniadania czy kolacji. 
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw. Jest dobra pod każdą postacią. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, dlatego daje nam mnóstwo możliwości w kuchni.

Wartości odżywcze cukinii:
- bogata w witaminy B1, B2, C i PP
- bardzo dobre źródło karotenu i kwasu foliowego
- zawiera wapń, potas, żelazo
- sprzyja przemianie materii
- lekkostrawna
- nie odkładają się w niej metale ciężkie
- posada właściwości odkwaszające 

Składniki:
  • cukinia
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
Przygotowanie:  
  1. Umytą cukinię pokroić w plastry.
  2. Roztrzepane jajko przyprawić solą i pieprzem.
  3. Plastry cukinii maczać z obu stron najpierw w jajku, później w bułce tartej.
  4. Następnie smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Smacznego!:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate