17 marca 2014

Cukinia zapiekana w cieście francuskim.


Pomysł na wykorzystanie cukinii i ciasta francuskiego. Łatwy i szybki do przygotowania posiłek.

Składniki: 
(na 4 sztuki)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cukinia
  • ser żółty
  • żółtko
  • sól, pieprz, bazylia
Przygotowanie:
  1. Umytą cukinię przekroić wzdłuż, następnie każdą połówkę przeciąć jeszcze raz, aby powstały cztery kawałki.
  2. Rozgrzać patelnię. Cukinię poddusić przez chwilę na patelni dodając trochę wody. Odstawić z patelni. Odsączyć z nadmiaru wody. Posypać przyprawami.
  3. Plastry cukinii układać na płatach ciasta francuskiego, następnie posypać startym serem żółtym.
  4. Kawałki ciasta owijać naokoło cukinii i sklejać końce, które dla ułatwienia można posmarować żółtkiem.
  5. Posmarować ciasto żółtkiem także po wierzchu, w kilku miejscach nakłuć widelcem.
  6. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w 180ºC przez ok. 30 minut.
Smacznego!:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate