24 marca 2014

Muffiny cytrynowe.


Lubicie muffiny? Ja je lubię, bo można je urozmaicać według własnych upodobań, zarówno słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami. Dla każdego coś się znajdzie, a ograniczeniem jest tylko wyobraźnia. Ja szczególnie upodobałam sobie muffinki cytrynowe. Często je piekę. Zapewne na pierwszy rzut oka nie wyróżniają się na tle innych, urozmaiconych wieloma dodatkami muffinek, ale właśnie to jest ich sekret. Ich wyjątkowość tkwi w ich prostocie. Są przepyszne, a takie proste, zwykłe.

Składniki:
(na 12 sztuk)
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 2 jajka 
  • sok wyciśnięty z jednej dużej cytryny
  • skórka starta z jednej dużej cytryny
Przygotowanie:
  1. Piekarnik nagrzać do 180°C najlepiej z włączonym tylko grzaniem dolnym.
  2. Do jednej miski wrzucić wszystkie suche składniki (przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny). Wymieszać łyżką.
  3. Do drugiej miski dodać mokre składniki (maślankę, olej, jaja, sok z cytryny). Wymieszać.
  4. Przelać mokre składniki do suchych i szybko wymieszać łyżką (nie mikserem!) tylko do połączenia się składników. Masa powinna mieć grudki, wtedy muffiny będą puszystsze. Im mniej mieszamy tym lepiej.
  5. Przełożyć masę do foremek (ja używam silikonowych) do ok. 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy na pewno już są zrobione.
Smacznego!:)

1 komentarze:

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate