29 marca 2014

Muffiny owsiane z jabłkami.



Bardzo smaczne muffiny. Można je zjeść na śniadanie, na pewno dodadzą nam energii tak potrzebnej o poranku. Są także dobrym rozwiązaniem, gdy nie mamy rano za wiele czasu. Wystarczy zrobić je wieczorem, a następnego dnia przed wyjściem złapać parę muffinek i zjeść po drodze do pracy. :)


Składniki:
(na 12 sztuk)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 2 jajka 
  • 2 jabłka
  • płatki migdałowe - opcjonalnie
Przygotowanie:
  1. Do jednej miski wrzucić suche składniki: przesianą mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, gałkę i cynamon. Wymieszać łyżką.
  2. W drugiej misce wymieszać ze sobą wszystkie mokre składniki: maślankę, olej, jajka.
  3. Przelać mokre składniki do suchych i szybko wymieszać je łyżką (nie mikserem!) tylko do połączenia się składników. Masa powinna mieć grudki. Im mniej mieszamy tym lepiej.
  4. Jabłka obrać, umyć i pokroić na małe kawałki.
  5. Do foremek nakładać najpierw po 1 łyżce ciasta, na to kłaść jabłka, a następnie dopełniać resztą masy. Wierzch można udekorować płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (najlepiej z włączonym tylko grzaniem dolnym). Piec ok. 25 minut.
Smacznego!:)


1 komentarze:

  1. Pyszne. Robię je co chwilę. Polecam. Ukłony dla Autorki :)

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate