Składniki:
(na 12 sztuk)
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- 1 szklanka maślanki
- 1/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
- 2 jajka
- 2 jabłka
- płatki migdałowe - opcjonalnie
Przygotowanie:
- Do jednej miski wrzucić suche składniki: przesianą mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, gałkę i cynamon. Wymieszać łyżką.
- W drugiej misce wymieszać ze sobą wszystkie mokre składniki: maślankę, olej, jajka.
- Przelać mokre składniki do suchych i szybko wymieszać je łyżką (nie mikserem!) tylko do połączenia się składników. Masa powinna mieć grudki. Im mniej mieszamy tym lepiej.
- Jabłka obrać, umyć i pokroić na małe kawałki.
- Do foremek nakładać najpierw po 1 łyżce ciasta, na to kłaść jabłka, a następnie dopełniać resztą masy. Wierzch można udekorować płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (najlepiej z włączonym tylko grzaniem dolnym). Piec ok. 25 minut.
Pyszne. Robię je co chwilę. Polecam. Ukłony dla Autorki :)
OdpowiedzUsuń