26 marca 2014

Muffiny z truskawkami.


Muffinki idealnie nadają się na drugie śniadanie. Ich zrobienie nie zajmuje dużo czasu, a później można je spakować i zabrać ze sobą do pracy czy na uczelnie. Odrobina czegoś dobrego w czasie przerwy potrafi poprawić nastrój i dodać energii na resztę dnia. :)
 

Składniki:
(na 12 sztuk)
  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 2 jajka 
  • ok.200g truskawek
Przygotowanie:
  1. Do jednej miski wrzucić wszystkie suche składniki (przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia). Wymieszać łyżką.
  2. Do drugiej miski dodać mokre składniki (maślankę, olej, jaja). Wymieszać.
  3. Przelać mokre składniki do suchych i szybko wymieszać łyżką (nie mikserem!) tylko do połączenia się składników. Masa powinna mieć grudki. Im mniej mieszamy tym lepiej.
  4. Przełożyć masę do foremek (ja używam silikonowych) do ok. 3/4 wysokości. Do środka powkładać kilka pokrojonych na kawałki truskawek. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (najlepiej z włączonym tylko grzaniem dolnym). Piec ok. 25 minut. Sprawdzić patyczkiem czy na pewno już są zrobione.
Smacznego!:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate