2 marca 2014

Puszysta pizza z brokułami i rukolą.


    Jedna z najbardziej znanych i najlepiej rozpoznawanych na świecie potraw. Pizza najbardziej kojarzy się z kuchnią włoską, choć jej pochodzenie nie jest do końca jasne. Początkowo pizza wypiekana była w formie chleba, wyłącznie z wody i mąki. Obecnie stosuje się ciasto drożdżowe.
    Pierwsza pizzeria powstała w Neapolu. Początkowo kojarzona była z potrawą dla biedoty sprzedawaną na ulicach. Jednak rozsławiła ją królowa Włoch - Małgorzata. W 1889 roku udała się wraz ze swoim mężem do Neapolu. Zapragnęła spróbować tej prostej potrawy. Znany kucharz Rafaelle Esposito miał przyrządzić pizzę dla królowej. Ulubioną pizzą Małgorzaty okazała się, nazwana na jej cześć, pizza Margherita, w skład której wchodziły składniki w kolorach włoskiej flagi: mozarella, pomidory i bazylia. 
    Obecnie pizza serwowana jest z wieloma różnymi składnikami i w bardzo wielu wersjach.


Kilka ciekawostek na temat pizzy:
  1. Największą pizzę zrobiono w 1990 roku w Johanesburgu (Afryka Południowa). Pizza ta miała średnicę 37,4 metra.
  2. Rekord na najdłuższą dostawę pizzy został osiągnięty przez Lucy Clough. Dostarczyła ona pizzę z Londynu aż do Melbourne w Australii. Dwa dni zajęło jej pokonanie dystansu 16 950 km.
  3. Najdroższą pizzę świata stworzył Domenico Crolla. Stworzona z okazji walentynek warta była 2 tysiące 745 dolarów. 
  4. Najszybszym kucharzem na świecie jest Andrea Mandinella. Przyrządza on pizzę w zaledwie 4 minuty.

Składniki: (1 duża pizza)

Ciasto:
  • 300g mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5g drożdży suszonych
  • 170g wody
Sos:
  • 100g przecieru pomidorowego z kartonika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia, zioła prowansalskie
Dodatki:
  • ser mozzarella
  • brokuły
  • papryka czerwona
  • kukurydza
  • pomidory
  • rukola
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść (przynajmniej przez 10 minut). Uformować kulę i włożyć ciasto do miski. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
  2. Przygotować sos: do przecieru dodać posiekany ząbek czosnku, oliwę i przyprawy, wymieszać.
  3. Brokuły przed położeniem na pizzę podgotować w osolonej wodzie do miękkości.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na odpowiednią grubość ( ten przepis dużo lepiej nadaje się na zrobienie grubego ciasta aniżeli cienkiego). Posmarować najpierw odrobiną oliwy, następnie sosem.
  5. Pizzę posypać najpierw startym serem mozzarella. Następnie położyć pokrojoną paprykę, brokuły i kukurydzę.
  6. Wstawić do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (ok. 250ºC ) i piec przez ok. 5-8 minut.
  7. Po wyjęciu, na pizzę położyć pokrojone, świeże pomidory i garść rukoli.
  8. Pozostałą częścią sosu można nałożyć na wierzch pizzy.
Smaczengo!:)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate