11 kwietnia 2014

Sernik z białą czekoladą.


Pyszny sernik z białą czekoladą na spodzie z herbatników. Lekki i puszysty. Trudno mu odmówić. Można go udekorować owocami, musem owocowym lub tak jak ja, polać czekoladą.
Ten sernik piekłam w kąpieli wodnej. Można go oczywiście upiec normalnie, jednakże ja polecam taki sposób pieczenia. Moim zdaniem to najlepszy sposób w jaki można upiec sernik. Jest on wtedy delikatny, kremowy, równy i nie pęka z wierzchu. Po prostu wyśmienity.:)


Składniki:
Spód ciasteczkowy:
  • 200g herbatników maślanych
  • 100g masła
Ciasto:
  • 1kg sera mielonego na sernik
  • 300g białej czekolady
  • 4-5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 4-5 łyżek cukru, może być także cukier puder
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:
Spód ciasteczkowy:
  1. Dno tortownicy o średnicy ok. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki rozkruszyć (najlepiej za pomocą blendera). Dodać do nich roztopione masło i wymieszać. Taką masę wyłożyć na dno tortownicy i docisnąć. Schłodzić w lodówce przez ok. 20-30 minut.
Ciasto:
  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dlatego trzeba pamiętać, aby wyjąć je odpowiednio wcześniej z lodówki. Nawet na 3 godziny przed pieczeniem.
  2. Ser przełożyć do miski i zmiksować na puszystą masę. Wsypać cukier i cukier waniliowy, ubijać. Dodawać stopniowo po jednym jajku i dokładnie miksować. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i śmietankę kremówkę i znów chwilę mieszać. Na końcu dodać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę. Czekolada powinna być ostudzona.
  3. Tortownicę wyjąć z lodówki i owinąć z zewnątrz folią aluminiową. Trzeba to zrobić możliwie jak najszczelniej, by w czasie pieczenia nie przedostała się tam woda. Tego byśmy na pewno nie chcieli.;) 
  4. Do tortownicy przełożyć naszą masę. Następnie formę wstawić do większej blaszki wypełnionej gorącą wodą.Woda powinna sięgać do połowy wysokości naszej tortownicy.
  5. Wstawić do nagrzanego do 150-160°C piekarnika. Piec najlepiej tylko z grzaniem dolnym. Na pewno nie z włączoną grzałką górną. Piec przez ok.60-80 minut. Sernik powinien być ścięty z wierzchu. Wtedy jest już gotowy. Lepiej piec w mniejszej temperaturze, za to dłużej.
  6. Po upieczeniu studzić sernik przez chwilę w zamkniętym piekarniku, a następnie w lekko uchylonym przez ok. 1 godzinę. Później wyjąć go i odstawić do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie, sernik schłodzić przez całą noc w lodówce. 
  7. Sernik można polać roztopioną białą czekoladą.
Smacznego!:) 

5 komentarze:

  1. Czy ten sernik można upiec także w tradycyjny sposób, tzn bez blaszki z wodą?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście można. :) Po prostu sernik pieczony w kąpieli wodnej ma lepszą konsystencję, jest delikatniejszy i zbytnio nie popęka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja piekę go w tradycyjny sposób i wychodzi również rewelacyjny:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. "Niesmaczne", jeśli już ma być poprawnie ;) Pozdrawiam :)

      Usuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate