18 kwietnia 2014

Wegańska babka cytrynowa.

 
Pyszna i prosta do przygotowania wegańska babka cytrynowa. Wilgotna i puszysta o cudownym cytrynowym aromacie. Jej wykonanie nie powinno przysporzyć większych trudności. Chociaż najbardziej pewnie kojarzy nam się ze świętami, to warto ją robić nie tylko na tę okazję. 


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mleka sojowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny
  • skórka starta z 1 dużej cytryny
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem.
  2. Przelać ciasto do formy wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą (chyba, że używamy formy silikonowej).
  3. Piec w 170ºC przez około 50-60 minut. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości naszej foremki i od ustawień piekarnika. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy babka jest już gotowa.
  4. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Babkę można dodatkowo udekorować lukrem cytrynowym.
Smacznego!:)


8 komentarze:

  1. Można pominąć cukier waniliowy lub czymś go zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać trochę więcej zwykłego cukru.

      Usuń
  2. Wyszedl mi totalny zakalec...ale taki 100% :(

    Jakis pomysl co zrobilam zle? Poza tym, ze soda lezala u mnie dosc dlugo otwarta wczesniej.

    Drugi typ jaki mam to zimne mleko...ale zeby az tak popsulo efekt :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno zimne mleko nie pomogło w pieczeniu. Jednakże po pierwsze zwróciłabym uwagę na ustawienia piekarnika. Jeśli wychodzi zakalec to powinno się piec tylko z włączonym grzaniem dolnym, w mniejszej temperaturze, za to dłużej. Czas też zależy od wielkości foremki. I oczywiście nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.

      Usuń
  3. można wiedzieć jakie wymiary miała foremka? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię odkąd pojawił się przepis i zawsze wychodzi i tylko z tego przepisu robię babkę bo jest najlepszy i najprostszy i babka jest zawsze pyszna, właśnie schowałam do piekarnika będzie pyszna babka wielkanocna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto w ogóle mi nie wyrosło i przy spodzie jest mały zakalec. Piekłam do suchego patyczka, a mleko było w temperaturze pokojowej. Co mogło pójść nie tak?

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate