6 kwietnia 2014

Wegańskie kotlety z kaszy jęczmiennej.


Kasza jest ważnym składnikiem naszej diety, przewyższa ryż i ziemniaki pod względem wartości odżywczych. Dlatego powinna jak najczęściej gościć na naszych talerzach. Kotleciki z kaszy jęczmiennej to jedna z propozycji na wykorzystanie tego rodzaju kaszy. Są pyszne i zdrowe.


Właściwości kaszy jęczmiennej:
- dobre źródło witaminy PP
- obniża poziom cholesterolu
- zawiera dużą ilość rozpuszczalnego błonnika
- poprawia wygląd naszej skóry
- źródło białka

Składniki:
(na ok. 7 sztuk)
  • torebka kaszy jęczmiennej-100g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • odrobina natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • ok.4 łyżki bułki tartej
  • pieprz, sól, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Ugotować kaszę jęczmienną.
  2. Posiekać drobno cebulę i czosnek, a następnie zeszklić lekko na patelni.
  3. Szczypiorek i natkę pietruszki posiekać
  4. Ugotowaną i odcedzoną kaszę wsypać do miski. Dodać cebulę, czosnek, szczypiorek, natkę, przyprawy, olej, mąkę kukurydzianą i tyle bułki tartej, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Wymieszać łyżką.
  5. Z masy formować kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć kotleciki z obu stron.
Smacznego! :)

10 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie robiłam takich kotlecików. To chyba kolejne danie, które powinno trafić na listę "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :) na pewno zrobię, bo kotlety z kaszy ostatnio często u mnie goszczą.

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pysznie:) uwielbiam kotlety z kasz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kotlety z kasz są super. Nie dość, że dobre to i zdrowe!

      Usuń
  4. Czy mąka kukurydziana jest konieczna? Można ją czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kukurydziana w tym przepisie zastępuje użycie jajek. Bardzo dobrze zlepia kotlety. Można ją oczywiście zastąpić np. zmielonym siemieniem lnianym, mąką ziemniaczaną lub po prostu dodać więcej bułki tartej, aż kotleciki będą się dobrze lepić. ;)

      Usuń
    2. u mnie jest tak że nawet po dołożeniu mąki kukurydzianej to niestety - mimo że w garnku wyglada ok i klei się bardzo fajnie to na patelni pod wpływem ciepła potrafią mi się takie kotleciki rozpłynąć. Co robie nie tak? Ogólnie kotleciki są przepyszne :)

      Usuń
    3. Ciesze się, że kotleciki Ci smakują.:) Spróbuj może dodać jeszcze więcej bułki tartej, tak, żeby kotleciki nie kleiły się do rąk. To często pomaga. Poza tym warto też lepić mniejsze kotleciki. Pozdrawiam.;)

      Usuń
  5. Czy te kotleciki można upiec?

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate