4 kwietnia 2014

Wegańskie muffiny owsiano-bananowe.


Dzisiaj proponuję wam przepis na muffinki owsiane z bananami. Pyszne i proste w przygotowaniu. W sam raz na drugie śniadanie. Muffiny są bardzo wilgotne, mięciutkie i bananowe. 

 
Składniki:
(na ok.12 sztuk)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka mleka roślinnego - troszkę ponad
  • 1/3 szklanki oleju 
  • 2-3 banany
  • płatki migdałowe - opcjonalnie do posypania wierzchu
Przygotowanie:
  1. W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki: przesianą mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, gałkę.
  2. Do drugiej miski dodać mokre składniki: mleko i olej. Wymieszać.
  3. Przelać mokre składniki do suchych i szybko wymieszać je łyżką (nie mikserem!) tylko do połączenia się składników. Masa powinna mieć grudki. Im mniej mieszamy tym lepiej.
  4. Banany rozgnieść widelcem i dodać do masy.
  5. Przełożyć ciasto do foremek. Wierzch można udekorować płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika (najlepiej z włączonym tylko grzaniem dolnym). Piec ok. 25 minut.
Smacznego!:)

7 komentarze:

  1. hm to w koncu maslanka czy mleko roslinne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błąd przy pisaniu;) Oczywiście mleko roślinne, skoro muffiny są wegańskie. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Muffiny wyszły bardzo pyszne, to mój pierwszy wegański wypiek więc tym bardziej się ciesze ze nie czuć różnicy w składnikach. Rewelka - polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę z tego powodu. :) Życzę więcej wegańskich wypieków. :)

      Usuń
  3. Hmmm... A mi bardzo mało urosły i wyszedł zakalec :( Co może być przyczyną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Główną przyczyną może być przede wszystkim temperatura i czas pieczenia. Najlepiej piec z włączonym tylko!! grzaniem dolnym, ustawić mniejszą temperaturę, a za to piec je dłużej. I oczywiście nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. :)

      Usuń
  4. Czy mogę użyć mąki owsianej zamiast pszennej? Jak ona się zachowa podczas pieczenia? :)

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate