Lubicie włoską kuchnię? Ja uwielbiam. Upodobałam sobie szczególnie makarony. Mogłabym je jeść codziennie, bo przecież kombinacji jest mnóstwo. Myślę, że powinnam się urodzić we Włoszech. Kto mnie tam zabierze? ;) Makaron to jeden z najbardziej powszechnych rodzajów posiłków i tak szybki w przygotowaniu. Potrawa idealna dla biegaczy za sprawą łatwo przyswajalnych węglowodanów, które zapewniają niezłą porcję energii.
Proponuję wam dzisiaj bardzo proste i przepyszne danie, w którym świetnie łączy się smak szpinaku i oliwek. Jeśli lubicie takie połączenie składników to naprawdę polecam. A jeśli nie lubicie, to może dzięki temu daniu się przekonacie. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. W dodatku jest zdrowe i pożywne. Polecam użyć makaronu pełnoziarnistego. W dzieciństwie wiele osób zraziło się do szpinaku. Nic dziwnego, gdy na talerzu widzieliśmy zieloną breję w dodatku smakującą nie najlepiej. Jednakże czas zatrzeć te przykre wspomnienia. Dobrze przyrządzony i doprawiony szpinak jest wyśmienity, szczególnie z dodatkiem gałki muszkatołowej. Mi i tak zawsze będzie kojarzył się z kreskówką o Popeye'u. :)
Właściwości szpinaku:
- bogaty w żelazo
- zasobny w antyoksydanty - luteinę, neoksantynę oraz kwercetynę
- jest też źródłem wapnia
- niskokaloryczny
- bogate źródło witaminy K, A, C, B2, B6
- zawiera magnez, mangan, potas i kwas foliowy.
- dostarcza również witaminy E, cynku, protein, fosforu, błonnika pokarmowego i miedzi
- zawiera niacynę, selen i kwasy omega-3
- regularne spożywanie szpinaku usprawnia umysł
- szpinaku nie powinny spożywać przede wszystkim osoby w podeszłym wieku, mające problemy z nerkami, reumatyzmem, artretyzmem czy wątrobą
Składniki:
(na dwie porcje)
- ok. 200g makaronu, ja użyłam pełnoziarnistego farfalle
- 2 duże garście świeżego szpinaku
- pół cukinii
- garść czarnych oliwek - ok. 15 sztuk
- mała papryczka chilli
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- pół pomidora lub ewentualnie 4 suszone pomidorki
- kilka kropli soku z cytryny
- oliwa
- łyżka śmietanki sojowej - opcjonalnie
- gałka muszkatołowa
- bazylia
- sól, pieprz
- Gotujemy makaron według opisu na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy drobno posiekaną cebulę.
- Jak cebulka się lekko zeszkli dodajemy drobno posiekane ząbki czosnku.
- Umytą cukinię kroimy w plasterki, a następnie w ćwiartki i wrzucamy na patelnię.
- Podsmażamy przez kilka minut.
- Następnie dodajemy umyty i odsączony szpinak, a także sok z cytryny.
- Kroimy papryczkę chilli, oliwki i pomidora i wrzucamy na patelnię.
- Podsmażamy i mieszamy przez 5-10 minut.
- Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli posiadamy to dodajemy łyżkę śmietanki sojowej, ale nie jest to konieczne. Posypujemy listkami bazylii.
- Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z zawartością patelni.
Wygląda przepysznie :) Bardzo rzadko jem dania ze szpinakiem i nie wiem czemu, bo bardzo go lubię, ale za to często używam do koktajli :) I myślę, że szpinak fajnie skomponował się z oliwkami ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szpinak :) fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńChciałabyś zamieszkać we Włoszech, czy raczej pozwiedzać i posmakować?
OdpowiedzUsuńTen wegański makaron z cukinią jest świetny, dzięki
OdpowiedzUsuń