6 marca 2015

Ciecierzyca w pomidorach ze śliwkami i żurawiną.


Dzisiaj bardzo pożywna i pyszna ciecierzyca w pomidorach z suszonymi śliwkami i żurawiną. Podawana z ryżem. Uwielbiam takie dania. Pełne smaku i aromatu! A na dodatek szybkie i proste do wykonania. Z ciecierzycą zaprzyjaźniłam się na dobre. Jest smaczna, sycąca i zdrowa. Traktowana jest również jako afrodyzjak! ;)
 

Właściwości ciecierzycy:
- bogate źródło białka
- obniża poziom cholesterolu
- pomocna w łagodzeniu bólów głowy i gardła
- korzystnie wpływa na stan włosów i paznokci
- bogata w fosfor, żelazo, potas, cynk i błonnik
- zawiera witaminy z grupy B (B9 i B6)

Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • oliwa
  • pół łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Na oliwie zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać starty imbir i posiekane ząbki czosnku.
  2. Dodać pokrojone w paski śliwki i żurawinę.
  3. Dorzucić pomidory z puszki i przyprawy. Dusić, aż pomidory się rozpadną (ok. 10-12 minut).
  4. Dołożyć odsączoną ciecierzycę. Gotować jeszcze przez ok. 5-8 minut.
  5. Na koniec posypać świeżą posiekaną natką pietruszki.
  6. Podawać np. z ryżem.
Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Jeszcze nie łączyłam ciecierzycy z żurawiną i śliwką. Muszę to zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :) Jest naprawdę pyszna!!

      Usuń
  2. Wygląda świetnie, za chwilę zrobię!

    OdpowiedzUsuń

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate