2 lipca 2015

Kotleciki meksykańskie.


Fasola czerwona ostatnio coraz bardziej zyskuje na popularności. Nic w tym dziwnego, ponieważ można z niej stworzyć mnóstwo wspaniałych potraw. Jest w czym wybierać: od pożywnych zup czy gulaszów po sałatki czy właśnie kotlety. Jest głównym składnikiem kuchni meksykańskiej. Dlatego dzisiaj prezentuję przepis na kotleciki meksykańskie. Wyjdą z nich także wspaniałe burgery!!


 Wartości odżywcze fasoli:
- jest doskonałym źródłem białka roślinnego
- zawiera witaminy z grupy B
jest bogata w potas, wapń i fosfor
- zawiera cynk, żelazo, kwas foliowy, a także dużo błonnika
- pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu
- obniża ryzyko wystąpienia problemów z sercem

Składniki: 
(ok. 11 sztuk)
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • ok. 8 łyżek odsączonej kukurydzy z puszki
  • 1 mały kawałek papryczki chilli 
  • kolendra lub natka pietruszki
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z limonki
  • po 1 łyżeczce kuminu, papryki wędzonej, czarnuszki, oregano i bazylii
  • po pół łyżeczki cynamonu, papryki czerwonej ostrej i słodkiej, kminu rzymskiego
  • sól, pieprz 
  • bułka tarta
Przygotowanie:
  1. Odcedzoną fasolę wrzucić do miski. Zblendować na gładką masę. Jeśli nie macie blendera, to widelcem też się da. ;)
  2. Sezam i nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni.
  3. Drobno posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na patelni. 
  4. Pokroić drobno paprykę czerwoną i papryczkę chilli. 
  5. Posiekać kolendrę lub natkę pietruszki.
  6. Do fasoli dodać sezam, nasiona słonecznika, cebulę z czosnkiem, kolendrę lub natkę, paprykę czerwoną, papryczkę chilli, kukurydzę, sok z limonki, brązowy cukier, przyprawy i tyle bułki tartej, by uzyskać odpowiednią konsystencję do uformowania kotlecików. Jeśli kotleciki będą się słabo kleić, to dodać więcej bułki.
  7. Wszystko wymieszać łyżką. Uformować kotleciki. Obtoczyć je najpierw w mleku roślinnym, a potem w bułce tartej lub w nasionach sezamu. Do panierki z bułki tartej warto dodać ulubione zioła.
  8. Smażyć na patelni z obu stron.
  9. Zamiast smażyć, kotleciki można upiec. Piekarnik rozgrzać do ok. 180ºC. Kotleciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 30-40 minut, aż się zarumienią. W połowie czasu odwrócić kotleciki na drugą stronę. Czas pieczenia zależy od ustawień piekarnika, więc najlepiej sprawdzać czy już są gotowe.
  10. Podawać z ulubionym sosem, np. pomidorowym.
  11. Kotlety sprawdzą się idealnie jako burger w bułce.
Smacznego! :)


1 komentarze:

 
Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

Translate