16 stycznia 2016

Tofurnik z musem brzoskwiniowym na daktylowo-orzechowym spodzie.



Dzisiaj polecam pyszny deser. Tofurnik na zimno z musem brzoskwiniowym na daktylowo-orzechowym spodzie. Jest wyśmienity i kremowy. Słodki spód z daktyli świetnie kontrastuje z kwaśnym musem brzoskwiniowym. Nigdy nie przepadałam za sernikami. Były dla mnie za ciężkie, za gęste. Jednak tofurniki uwielbiam. Dobrze przygotowany tofurnik jest delikatny i lekki. Kluczem sukcesu do idealnego tofurnika jest oczywiście przełamanie smaku sokiem z cytryny. Ponad to duże znaczenie ma jakość i świeżość użytego tofu. W Warszawie polecam kupować pod Halą Mirowską. Ten tofurnik zawsze znika u mnie w ekspresowym tempie! ;) Koniecznie musicie spróbować!!



Składniki:
Spód:
  • 150g suszonych daktyli
  • 150g orzechów włoskich
  • 100g rozpuszczonej czekolady gorzkiej
  • 1-2 łyżki soku z pomarańczy
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
Masa:
  • ok. 600-700g tofu
  • puszka mleka kokosowego (musi być bardzo dobrze schłodzona)
  • 3,5 łyżeczki agaru
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru waniliowego
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej dużej cytryny lub dwóch mniejszych
  • szczypta soli
Mus:
  • puszka brzoskwiń
  • 3-4 łyżeczki agaru
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie:
Spód:
  1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 20 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  2. Dno tortownicy o średnicy ok. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
  3. Wszystkie składniki na spód zblendować i wyłożyć masą dno tortownicy. Wstawić do lodówki. 
Masa:
    1. Tofu dokładnie odsączyć i razem z cukrem, ekstraktem waniliowym, sokiem z cytryny, skórką z cytryny, szczyptą soli dokładnie zmiksować blenderem na gładką masę. Masa powinna być idealnie kremowa, bez grudek. Zwykłym blenderem proces ten trwa kilkanaście minut. 
    2. Do małego rondelka przełożyć stałą część mleka kokosowego, dodać agar i całość podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Jeśli agar trudno się rozpuszcza można użyć blendera. Gdy masa się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez ok. 1 minutę. 
    3. Tak powstałą masę przelać do masy z tofu i dokładnie zmiksować. 
    4. Gotową masę wylać na wcześniej przygotowany spód. Wstawić do lodówki.
    Mus:
    1. Brzoskwinie zmiksować na puree. Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i gotować ok. 10 minut do rozpuszczenia agaru.
    2. Jak masa trochę ostygnie, wylać mus na wcześniej przygotowany tofurnik. Zostawić w lodówce na całą noc.
    Smacznego! :)


    0 komentarze:

    Prześlij komentarz

     
    Porcja przepisów i inspiracji. Przepisy wegetariańskie i wegańskie.

    Translate